Välkommen Kontakta oss Bli medlem Föreningen Bildgalleri

» Vår verksamhet  
» Kurser 
» Årsmöte 
» Vårexkursion 
» Sommarutfärd  
» Höstutfärd 
» Höstseminarium  
» Julfest 
» Tidigare års verksamhet 
» Bildgalleri 
» Sök stipendium | Materialbanken 
» Annat intressant på gång 
» Länkar 

Här kan du bekanta dig med föreningens verskamhet från tidigare år.

Tag dig gärna en titt även i vårt Bildgalleri!

Detta har hänt i år 2016

 • Onsdag 27 januari 2016 kl 8:45 - 15:20 arrangerade vi en kurs i marknadsföring på Axxell Överby. Anna Storå från Someco Oy berättade om marknadsföring med hjälp av sociala medier. Efter lunchpausen var det Thomas Snellmans tur från Reko-ring, Österbotten. Han berättade om Reko-ringarna som marknadskanal. Mia Aitokari från Wildemans i Pernå berättade om marknadsföring i ett företag med ekologisk produktion och vidareförädling. Avslutningsvis hörde vi Linda Fröberg från Gårdsboden i Kyrkslätt hålla anförandet "Från annonser till sociala medier", varefter slutdiskussion.
   
 • Årsmöte hölls lördagen den 19 mars 2016 på Konstfabriken i Borgå.
  Program: Årsmöte med årsmötesförhandlingar i mötesrummet Ensio&Haikka. | Anna Paulina Eklöf berättar om Fredrika Runebergs trädgård under rubriken ”Blommornas nytta”. | Dagen avrundades med en middag på Bistro Sinne i samma byggnad. Den så kallade Borgå-menyn bestod av *Krämig soppa på kräftor, kräftkrokett och kräftmajonnäs *Stekt sik, rödbeta och korn med mangold eller mör brässerad oxbringa, potatispuré och pepparrot *Bananmousse, pralinglass och mjölkchokladsås Pris: Av deltagarna uppbärs en avgift om 20 euro, övriga kostnader för middag och program stod föreningen för. Var och en betalade dock sina egna matdrycker.
   
 • På eftermiddagen torsdagen den 12 maj 2016 var det dags för Sällskapets traditionella vårexkursion. Såsom tidigare år rörde vi oss med egna bilar, den som behövde skjuts kunde kontakta någon av styrelsens medlemmar så ordnade vi det. Den här gången låg alla besöksmål i Ingå, nära stamväg 51, på 5–10 minuters köravstånd från varandra. Kl. 13.00: Hagalandet med växthusodling av blommor. Adress Hagalandet 5. 10230 Ingå st. Webbsida: www.hagalandet.fi Kl. 14.30: Grönbacka trädgård, en plantskola med perenner, buskar och träd. Adress Ingå Kustvägen 1953, 10230 Ingå st. Webbadress: www.gronbacka.fi Kl. 15.30: Kaffepaus på restaurang Sågen vid Ingå hamn. Adress Strandvägen 3, 10210 Ingå. Webbadress: www.sagen.fi Kl. 16.00: Torrbacka trädgård med kryddor, sallader och tomater i växthus. Adress: Bölevägen 109, 10210 Ingå. Webbadress: www.torrbacka.fi
   
 • Sommarexkursionen arrangerades lördagen 23 juli 2016. Det första besöksmålet var Finforelia plantskola för skogsträd i Röykkä. Där fick vi gå runt och se på plantorna och odlingsområdena. www.finforelia.fi Därefter åkte vi till Uotilan marjatila i Kärkölä, en gård med direktförsäljning och självplock av äpple och hallon. Efter presentation och rundvandring m.m. serverades vi kaffe/te och salt tilltugg, så att vi klarade oss fram till en tidig middag. Vi fortsatte vår färd med ett besök i Hannu Varpios trädgård i Orimattila med bl.a. örtodling i växthus. www.varpio.fi. Som sista programpunkt hade vi Malmgård med guidning i slottet och ölbryggeriet samt ölprovning. Och naturligtvis - avslutning med en lätt middag. Det blev morotssoppa med creme fraiche samt älgpastej. Föreningen sponsorerade resan så att deltagaravgiften låg på 25 euro/person, vilket samlades upp i bussen. I priset ingick kaffe och smörgås på dagen, programmet, inträde och guidning samt ölprovning och middag på Malmgård och så förstås bussen. 
   
 • Tisdagen den 18 oktober arrangerade föreningen en seminariedag på Axxell Överby klockan 12 till 16. Under eftermiddagen bjöd föreningen på kaffe med dopp. Dagens tema gällde marknadsföring, varu- och kundhantering i små och medelstora trädgårdsföretag. Seminariet var avgiftsfritt. Föreläsningarna som hölls var:
  Pia Tiainen: Visuell planering i marknadsföringen; vad ska man tänka på när man planerar etiketter, skyltar, affischer och annat material | Matti Koponen, Softatohtori Oy: Datorprogram som hjälp för att hålla koll på t.ex. varulager och beställningar (föreläsning på finska) | Tomas Lindström, Proman Ab/Suomen teollisuusvaate Oy: Kundavläsning; hur bemöter jag kunden för att få denna att stanna och komma på nytt
   
 • Sibbo trädgårdsodlare inbjöd sällskapets medlemmar till julfest, på Widegård i Norra Paipis den 19. november. Namnlös julklapp skulle vara med, det bjöds glögg och traditionellt julbord. Musik spelades av orkester UniSet från Lovisa.

Verksamheten år 2015

 • Årsmöte 21.3 på Hertonäs gård med guidning på gården, Jan Liesahos presentation av trädgårdodlingen, Tor Lindholms bildförevisning från Svenska Trädgårdsförbundets resa till Kuba, samt avslutning med middag.
   
 • Föreningens vårexkursion var måndagen den 20 april och såsom tidigare år röde vi oss med egna bilar. Här vårt program och våra besöksmål: Trollberga traktormuseum i Sottungsby, Skogbergs trädgård, där Jan Skogberg odlar sommarblommor, Kenneth Eskmans odling med sallad, basilika och koriander i rinnande vatten och Mårten Bergströms odling av bl.a. sommarblommor.
 • Sommarexkursion gjorde vi med Sibbo trädgårdsodlare till Kimito lördagen 25 juli. Det första besöksmålet var Söderlångvik gård, där vi fick en guidad tur i äppelträdgården och växthuset. Efteråt kunde man bekanta sig med gårdsbutiken eller Amos Anderssons museum. Lunch åt vi på Strandhotellet i Dalsbruk.  Sen besökte vi Björknäs Trädgård där de unga företagarna Johan och Diana Kinos berättade om sin verksamhet. Vi avslutade med besök på Westers med ekologisk odling av örter, både traditionella och mera exotiska. Gunilla Törnroos guidade oss i trädgården, efter det blev det kaffe med dopp. Och så kunde man förstås köpa bl.a. plantor, örter, prydnads- och inredningsföremål i gårdsbutiken. 
 • Nylands svenska trädgårdssällskap in sina medlemmar att delta i Svenska Trädgårdsförbundets växthusseminarie-kryssning till Sverige 17–18 november, genom att bjuda på  transporten till och från hamnen. Vi åkte med Viking Lines m/s Amorella från Åbo till Stockholm. Medlemmarna fick gratis busstransport från Nyland till och från hamnen i Åbo.
   
 • Sibbo trädgårdsodlare inbjöd sällskapets medlemmar till julfest, i herrgårdsmiljön på Savijärvi gård (Stora Byvägen 20, Sibbo), lördagen den 21 november 2015. Namnlös julklapp skulle vara med, det bjöds glögg och traditionellt julbord och lotteri. Musik spelades av orkester UniSet från Lovisa.

 

Verksamheten år 2014

 • En kurs i marknadsföring för trädgårdsföretagare arrangerades 4 februari på Axxell Överby i Esbo  med följande program: Nå din målgrupp med hjälp av marknadsföring och sociala medier - Hanna Backman, Invenire Oy Samarbetsnätverk som stöd för marknadsföringen - Fredrik Pressler, Utvecklingsbolaget Posintra Följande trädgårdsföretagare berättade om hur de marknadsför sina produkter: Robert Jordas, Lappträsk, Rikard Korkman, Esbo och Göran Karlsson, Bromarv
   
 • Föreningen höll sitt årsmöte lördagen den 29.3 på Cantina West i Helsingfors kombinerat med ett besök i Byggnadsapoteket. 
   
 • Vi ordnade en halvdags vårexkursion onsdagen den 15.4 i västra Nyland. Vi samlades klockan 12.30 vid Timo Krappes äppelodling och fortsatte därifrån via Taimiteutari till handelsträdgård Sohlman. 
   

Verksamheten år 2013

 • Februari: En kurs i första hjälpen, anpassad till trädgårds- och lantbruksnäringar, hölls 11–14.2 med 9 deltagare.
 • Mars: Årsmötet  Årsmötet hölls på botaniska trädgården i Kajsaniemi, Helsingfors den 23 mars.Efter årsmötet fick de 20 stycken mötesdeltagarna bekanta sig med tulpanutställningen, som arrangerats av företaget Villi niitty, samt njuta av en guidad rundtur i botaniska trädgårdens växthus. Därefter följde en middag på rest. Virgin Oil.
 • Aprill: På trädgårdsmässan i Helsingfors mässcentrum 11–14.4 skötte föreningens medlemmar den svenskspråkiga rådgivningspunkten under en dag. En vårexkursion anordnades den 24 april. Besöksmålen var Gårdskulla lantbruksmuseum och gårdsbutik i Sjundeå samt Sonja Tallbergs trädgård i Överby, Kyrkslätt. Cirka 25 medlemmar samt studerande från Axxell Överby deltog.
 • Maj: Vi deltog i svenska trädgårdsdagen på Överby 25.5 med ett eget infobord. Därtill arrangerade föreningen en planteringstävling, där besökarna fick rösta fram sin favorit. Föreningen stödde arrangemangen genom att delfinansiera marknadsföringen.
 • Juli: Sommarutfärden arrangerades av Sibbo trädgårdsodlare den 20 juli till Pellinge med sammanlagt över 40 deltagare. Besöksmål var bl.a. Nybondas trädgård samt Sundö Gård och Villa Solhaga.
 • Oktober: Jubileumsseminarium firades 24.10 på Hotel Majvik i Kyrkslätt med föreläsningar och middag. Föreläsningarna tog upp arbetsgivarfrågor, integrerat växtskydd, mathantverk och trädgårdsrelaterad improvisationsteater. I själva seminariet deltog 40–50 personer och i middagen ca 30 personer.
 • November: Julfest firades 16 november i Paipis tillsammans med Sibbo trädgårdsodlare, som stod för arrangemangen.
 • I samarbetet med de övriga nyländska föreningarna deltog vi med uppbyggandet av webbportalen tradgardsnatet.fi.
 • Vid 125-årsjubileet 24.10 gav föreningen Svenska Trädgårdsförbundets förtjänsttecken i silver åt Kaijus Ahlberg, Markus Engman och Kaj Malmström.
 • Som stipendier till studeranden vid Axxell, Överby utdelades 512 euro.
 • Sällskapet hade i slutet av året 137 medlemmar.

Verksamheten år 2012

 • Årsmötet hölls på rest. Vltava i Helsingfors den 10 mars 2012. Efter årsmötet såg vi föreställningen De sju budorden på Lilla Teaterns.

 • Vårexkursion ordnades torsdagen den 3 maj. Besöksmålen var Vanda stads grönområdesdepå och parken i Dickursby, Ahlbergs trädgårdsvärmecentral samt Lindbergs trädgård i Sibbo Box.

 • Vi medverkade i den svenska trädgårdsdagen på Överby den 9.6 med eget infobord och med en rådgivningspunkt.

 • Sommarutfärden gjordes den 28 juli med besök på Junttis gurkodling i Pikis, Gullranda i Nådendal samt Alannes bärodling i Pemar.

 • En seminariekryssning arrangerades 18–20 oktober, till vilken man inbjöd medlemmar från Trädgårdsskolans Kamratförening, Sibbo Trädgårdsodlare, Västra Nylands trädgårdsförening och Helsingforsnejdens trädgårdsproducenter. På programmet stod grupparbeten om föreningarnas samarbete och kommande verksamhet. I Stockholm besöktes Swegro och Rosendal.

 • Julfest firades 10 november i Andersböle med Sibbo trädgårdsodlare, som stod för arrangemangen.

Verksamhet år 2011

 • Årsmötet hölls på restaurang Punainen Ahven i Rödbergen i Helsingfors den 5. mars. Efter årsmötet bjöd föreningen på en lätt måltid varefter vi traskade över till Alexanderteatern för att se den sprudlande komiska Grottmannen.
 • Vi höll ett amatörseminarium i samband med trädgårdsmässan i mässcentret lördagen den 9.4 kl 11-13. I programmet ingick 3 föreläsningar om hur man kan kombinera nytta med nöje i trädgården.
 • Vi var med på trädgårdsmarknaden i Överby / Margeretebergs park den 11. juni med lotteri och grönsaksavsmakning.
 • Den 30. 7 åkte vi på sommarexkursion till Pojo och Kimitoön där vi besökte Brödtorp gård, Tallbo trädgård och Söderlångvik gård med middagsavslutning på Kasnäs paviljong. Vi hade konsulent Fredrik Björklund med oss som lokal guide och på Söderlångvik gård vi guidad rundvandring i museét.
 • Vårt höstseminarium hölls den 27. oktober på Överby. Temat var LED-belysning och växtskydd i LED belysta väsxthus. Dessutom höll Kristel Nybondas en intressant genomgång av arbetsgivarens skyldigheter och information om LAF:s tjänster. Dagen avrundades med en presentation av oppnatradgardar.fi registret som Nylands Svenska Trädgårdssällskap varit med om att finansiera.

Dethär hände 2010

 • Årsmötet höll vi den 21.3 på Överby med festlig inledning. Sällskapet kallade Tor Lindholm till hedersmedlem som erkännande för hans digra insatser inom branschen. Efter mötet fick vi avnjuta middag på skolan och ett teaterbesök på Fallkulla Teater.
 • Årsmötet höll vi den 21.3 på Överby med festlig inledning. Sällskapet kallade Tor Lindholm till hedersmedlem som erkännande för hans digra insatser inom branschen. Efter mötet fick vi avnjuta middag på skolan och ett teaterbesök på Fallkulla Teater.
 • Onsdagen den 12.5 blev det vårexkursion i Östra-Nyland med ett par företagsbesök , närmare bestämt i Ingermansby och Pernå kyrkby.
 • Trädgårdsmarknaden i Överby gick av stapeln den 12.6. -Sökte du noga hittade du oss där.
 • Sommarexkursionen gjordes i samarbete med Sibbo trädgårdsodlare, med bl.a. besök i Mustila arboretum och företagsbesök hos Ansari i Luumäki. Datumet för sommarutfärden var den 24.7.
 • En kort höstexkursion i huvudstadsregionen gjordes den 26.8. Vi vick då besöka en större perennodling, Perenna Björkwall, alldeles i huvudstadstrakten. Dessutom fick vi en guidad tur i den nya botaniska trädgården i Gumtäkt.
 • Höstens seminariedag på Överby prickades in den 21.10 med ekonomi, perennodling samt temperaturreglering och växtskyddsaktuellt på programmet.

Som medlem får du gärna komma med tips och åsikter om verksamheten. Kontaktinformationen hittar du nedest på sidan eller på vår "Kontakta oss" -sida.

Du kan även bekanta dig med föregående års verskamhet i ord och bild i vårt bildgalleri.