Välkommen Kontakta oss Bli medlem Föreningen Bildgalleri

 

Höststämning från Överby.

<< Tillbaka till början
<< Kontakta oss
<< Bli medlem
<< Föreningen


Här kan du bekanta dig med vår verksamhet i ord och bild.

 

2016

Marknadsföringskursen i januari

 • Onsdag 27 januari 2016 kl 8:45 - 15:20 arrangerade vi en kurs i marknadsföring på Axxell Överby. Anna Storå från Someco Oy berättade om marknadsföring med hjälp av sociala medier. Efter lunchpausen var det Thomas Snellmans tur från Reko-ring, Österbotten. Han berättade om Reko-ringarna som marknadskanal. Mia Aitokari från Wildemans i Pernå berättade om marknadsföring i ett företag med ekologisk produktion och vidareförädling. Avslutningsvis hörde vi Linda Fröberg från Gårdsboden i Kyrkslätt hålla anförandet "Från annonser till sociala medier", varefter slutdiskussion.

Sommarutfärden 23 juli

 • Vi besökte Finforelia plantskola för skogsträd i Röykkä  www.finforelia.fi. Därefter åkte vi till Uotilan marjatila i Kärkölä, en gård med direktförsäljning och självplock av äpple och hallon. Efter presentation och rundvandring m.m. serveras vi kaffe/te och salt tilltugg, varefter det blev besök i Hannu Varpios trädgård i Orimattila med bl.a. örtodling i växthus. www.varpio.fi. Som sista programpunkt hade vi Malmgård med guidning i slottet och ölbryggeriet samt ölprovning och avslutning med en lätt middag.

2015

Föreningens vårexkursion var måndagen den 20 april och såsom tidigare år röde vi oss med egna bilar. Här vårt program och våra besöksmål:

 • Trollberga traktormuseum i Sottungsby. Adress Nybyggesvägen 21, Vanda). Kaffeservering.
 • Skogbergs trädgård, där Jan Skogberg odlar sommarblommor. Adress Kungsvägen 150, Sibbo
 • Kenneth Eskmans odling med sallad, basilika och koriander i rinnande vatten. Adress Trädgårdsvägen 56, Sibbo.
 • Mårten Bergströms odling av bl.a. sommarblommor.

 Sommarexkursion gjorde vi med Sibbo trädgårdsodlare till Kimito lördagen 25 juli.

 • Det första besöksmålet är Söderlångvik gård, där vi fick en guidad tur i äppelträdgården och växthuset. Efteråt kunde man bekanta sig med gårdsbutiken eller Amos Anderssons museum. www.soderlangvik.fi
 • Lunch åt vi på Strandhotellet i Dalsbruk. www.strandhotellet.fi
 • Sen besökte vi Björknäs Trädgård där de unga företagarna Johan och Diana Kinos berättade om sin verksamhet.
  www.bjorknas-tradgard.fi
 • Vi avslutade med besök på Westers med ekologisk odling av örter, både traditionella och mera exotiska. Gunilla Törnroos guidade oss i trädgården, efter det blev det kaffe med dopp. Och så kunde man förstås köpa bl.a. plantor, örter, prydnads- och inredningsföremål i gårdsbutiken. www.westers.fi

2014

Föreningens traditionella sommarutfärd gick i år söderut lördagen 26. juli. Vi tog morgonfärjan till Tallin och hoppade på en egen buss som tog oss till olika odlare i Tallinn-trakten. Vår guide förde oss runt i Kadriorupark och berättade historier om alla sevärdheter. Dagen avslutades med kvällsfärjan tillbaks så att alla hann hem till natten. Här var sommarutfärdens fina besöksmål:

2013

Vårexkursionen gick av stapeln den 24 april och våra besöksmål var Gårdskulla i Sjundeå och deras traktormuseum samt Sonja Tallbergs trädgård i Kyrkslätt.

Under sommarexkursionen besökte vi VIlla solhaga med sina gröna tak och  Pellinge sommartorg varefter vi åt Martin TIllmans läckra fisksoppa. Efter det fortsatte vi via Sundö gård till Nybondas trädgård. Dagen avslutades i Tove Janssons spår ute på klipporna i Pellinge skärdgården.

2012

Under vårexkursionen i maj besökte vi en park i Vanda, bekantade oss med Kaijus Alhlberts örtodling och nya värmecentral samt besökte Christer och Susann Lindbergs växthus med grönsaksplantor och utplanteringsväxter.

Sommarexkursionen i juli gick till Egentliga Finland. Då besökte vi Tero Junttis gurkodling, Gullranda samt Antti Alannes bärodling.

I juni var föreningen representrad på Trädgårdsmarknaden i Överby.

Under höstens seminariekryssning tillsammans med Sibbo Trädgårdsodlare, Helsingforsnejdens trädgårdsproducenter samt Trädgårdsskolans kamratförening diskuterades framtida samarbetsmöjligheter. Dessutom besöktes Svegros sallads- och örtodlingar i Stockholm.

2009

Vårexkursion 16.4 i Helsingfors och Vanda.
Besöksmål:  Schetelig, Viherpaja samt en privat samling gamla jordbruksverktyg och bruksföremål.  

Sommarutfärd till Närpes 7.8 - 8.8
Besöksmål: Växthusrestaurangen, trädgårdsmässan i Närpes, Smiths handelsträdgård i Västra Yttermark och Söderlunds handelsträdgård i Övermark. Övernattning i Björneborg. På tillbaka vägen  besöktes Barkholts plantskola i Valkeakoski och Iittala glasbruk i Kalvola.

Höstseminarium 29.10 i Överby om sortval och växtskydd i växthusodling
Våra gästföreläsare var Kari Silokangas från Huiskula Oy Taimitukku, Martti Kinnari från HL-Vihannes Oy, Jarmo Ujanen från Scotts healt and Safety, Fredrik Regårdh från FHS, Towe Backman från Puutarhaliitto / Handelsträdgårdsförbundet och Sune Gullans från Schetelig Ab. Seminariet samlade en skara på drygt 40 deltagare.

Istället för julfest blev det fin jubileumsfest. Sibbo Trädgårdsodlare ordnade 40 års jubileumsfestmiddag 7.11.2009 på Söderkulla gård. Ett glatt NST-gäng deltog i uppvaktandet.

2008

Föreningens 120 års jubileumsfest
Jubileumsfest firades på Svenska Kulbben i Helsingfors med en diger uppslutning. För musikunderhållningen stod Lasse von Herzen. Föreningens nya logo togs ibruk.

Sommarutfärd 26.7 tillsammans med Sibbo trädgårdsodlare till Åland
Besöksmål: Rune Söderlundes växthusodling på Eckerö, Kristian Karlssons fruktodling och vingård på Tjudö.

Höstseminarium på Överby 23.10
Seminariets tema var växtskyddsfrågor och produktsäkerhet. Föreläsare var Fredrik Björklund från Finska Hushållningssällskapet, Katarina Lassheikki från Puutarhaliitto-Trädgårdsförbundet och Matias Rönnqvist från Berner.

Julfest 29.11 tillsammans med Sibbo trädgårdsodlare på Savijärvi gård.

2007

Vårexkursion 17.4
Besöksmål: Kemira GrowHow´s och Verderas Oy:s forskningscentrum och laboratorium, samt Gröna Hörnan i Finnå i Esbo.

Sommarutfärd tillsammans med Sibbo trädgårdsodlare 30.6 i Åbotrakten
Besöksmål: Lepola handelsträdgård, Sven Engbloms hemträdgård samt Bjursäng bärodling.

Julfesten firades tillsammans med Sibbo trädgårdsodlare i Nickby den 8.12.

2006

Årsfesten firades 11.3 på Wanhan Kellari i Helsingfors.

Vårexkursion 19.4
Besöksmål: Gardenia i Vik, Helsingfors universitets växthus i Vik, maskinbutik Olenius i Rönnbacka och Backas handelsträdgård och gardencenter i Vanda.

Sommarutfärd med Sibbo trädgårdsodlare till Estland den 29.7
Besöksmål: Nurmiko handelsträdgård, Ants Pak´s grönsaksodlingar och Rookujan Tila/Taavi Kivistik klemtisodlingar.

2005

Vårutfärd 12.4 till Plantagen i Vanda och Sinneläs handelsträdgård i Sjöskog.

Sommarutfärd med Sibbo trädgårdsodlare till Västra Nyland den 23.7.
Besöksmål: Jaakkolas äppelodlingar och packeri samt Hortiherttua handelsträdgård i Karislojo, en guidad parkgång i Fiskars samt avslutning med middag och dans på Knipan i Ekenäs.

Höstseminarium på Överby 13.10
Temat var belyst odling och aktuella växtskyddsfrågor. Föreläsare var konsulenterna Tom Murmann och Towe Backman från Handelsträdgårdsförbundet samt Matias Rönnqvist från Österbottens svenska lantbrukssällskap.

2004

Vårutfärd till Sibbo den 13.4
Besöksmål: Blomgrens tomatodling samt Skogsters handelsträdgård i Paipis.

Sommarutfärden tillsammans med Sibbo trädgårdsodlare till Kouvola- och Kotkatrakten den 31.7. Besöksmål: Suutaris rosenodling i Valkeala samt Sapokka vattenpark och Maretarium i Kotka. Avslutande middag i Lovisa.

Höstseminarium hölls ombord på Viking Mariella den 28.-30.10. Föreläsare var forskaren Isa Lindqvist, konsulenterna Hannu Äystö, Towe Backman, Ingmar Bäckström, Matias Rönnqvist och Sven Engblom. Andra medverkande föreläsare var överinspektör Veli-Pekka Reskola från JSm samt Cia Åström, Bjarne Blomqvist, Monica Äijälä samt Börje Fri. Under exkursionerna i Stockholm besöktes Järna Rosodling, Bergianska trädgården samt Plantagen.

Julfesten firades på Skattåkersberg i Box tillsammans med Sibbo trädgårdsodlare den 4.12.